Ontmoeting | 28-2-2016

Zondag 24 januari in Café Verwondering:
Christa Anbeek: “De waarde van kwetsbaarheid?”foto Christa Anbeek CaVe

Christa Anbeek is bijzonder hoogleraar Remonstrantse theologie en daarnaast hoofddocent aan de Universiteit voor Humanistiek. Zij is vanwege haar aandacht voor de menselijke maat van levenskunst en van religie bekend bij een groot publiek.

“Verwondering, geluk, verlies en pijn: op die ervaringen zijn religies gebouwd”, zegt zij. Samen met Ada de Jong schreef zij het boek De berg van de ziel; een persoonlijk essay over kwetsbaar leven, dat gaat over het verlies van naasten en hoe je daarna verder leeft. Ook in haar werk als theologe is zij voorstander van een religie die dichtbij de levenservaring van mensen staat. In haar oratie – getiteld: Aan de heidenen overgeleverd; hoe de theologie de 21 eeuw kan overleven – geeft zij een aanzet tot een vernieuwde ‘ervaringstheologie’.

In het Café gaan we met Christa Anbeek in gesprek over cruciale bestaansvragen, over het goede leven en over tegenslag, verlies en pijn. Hoe kunnen wij mensen, terwijl wij dromen van een volmaakt leven, ons ermee verzoenen dat dat niet zo is? Kunnen verhalen uit de bijbelse traditie daarbij helpen? Wat is in dit verband haar visie op de hedendaagse kerk?

En we praten met haar over haar eigen levenskunst. Hoe staat zij zelf in het leven na persoonlijke ervaringen met het verlies van naasten? Kan je je op een ‘goede’ manier verhouden tot de dood van een geliefde of is het puur een kwestie van overleven? Over haar eigen zoektocht zegt Christa, “Ik concludeer dat een zoektocht naar de zin van de dood tevergeefs is, omdat je toch echt bij het leven uitkomt”.

← Home