Ontmoeting | 28-02-2016

Zondag 28 februari te gast in Café Verwondering:
Nico Koning: “Hoe doe je dat vreedzaam vechten? ”

Nico Koning foto

Nico Koning is docent filosofie en schreef samen met Hans Achterhuis het boek De kunst van het vreedzaam vechten, dat een originele kijk geeft op de fenomenen geweld en beschaving.

Het dagelijks nieuws is vol van conflicten en geweld. Maar minstens zo bijzonder is de vrede en welvaart in een deel van de wereld. Waar komt die vrede vandaan? Botsingen van tegenovergestelde meningen zijn een groot goed in onze open samenleving. Hoe we hiermee omgaan zonder dat ‘er bloed vloeit’ wordt in hun boek onderzocht. Wat hebben Gorbatsjov, Mandela, De Klerk, Nixon en Rabin daarbij met elkaar gemeen?

In het Café gaan we met Nico Koning in gesprek over zijn ontdekkingen hoe je geweld beteugelt en vrede bevordert. Wat is het geheim? En is die wijsheid toe te passen op de actualiteit? Wat betekent de ‘kunst van vreedzaam’ vechten in de context van de acties van IS? Brengen die hem tot andere gedachten? Volgens Nico Koning is onze moderne samenleving primair gebaseerd op conflictbeheersing, op spelregels van overleg en onderhandeling. We horen over zijn kijk op de oorsprong daarvan, de verschillen in beschavingen en de rol van verschillende religies. “Wat we soms nodig hebben zijn helden” zegt Nico Koning, “leiders die een terugtrekkende beweging durven maken, zoals de Egyptische president Sadat die als eerste Arabische leider Israël erkende”.

← Home